Uvod u njegu i tretiranje vašeg ožiljka

Sve rane na koži, bilo da su posljedica kirurškog reza ili ozljede, liječe se procesom stvaranja ožiljaka. Želja svakog kirurga je da svi pacijenti imaju što manji ožiljak. Zbog toga već tijekom operativnog zahvata kirurg pokušava napraviti najviše što može za pacijenta kroz najmanji mogući kirurški rez. Svaka rana nakon kirurškog zahvata šije se različitim kombinacijama potkožnih i kožnih šavova, odnosno kirurških spajalica. Ispravna briga pacijenta o rani, a kasnije ožiljku, gotovo je jednako važna kao i kirurška tehnika što se tiče konačnih estetskih rezultata. Osim pravilne njege ožiljaka i dobre kirurške tehnike, na zacjeljivanje ožiljaka utječu i neki drugi čimbenici koji nisu pod nadzorom kirurga ili pacijenta. Primjeri takvih čimbenika su: dob pacijenta, genetska predispozicija za ožiljke i mjesto na tijelu na kojem je ožiljak.

Njega svježih ožiljaka, zacjeljivanje kože nakon operacije
Image

U slučaju da se rana nalazi na gornjim udovima, namjestite trokutastu maramu na način, da vam je podlaktica u visini srca. Ako se rana nalazi na donjim udovima, stavite jastuk pod nogu tako da je u povišenom položaju i odmarajte. Nakon operacije moguće je očekivati bolove. U tom slučaju preporučujemo paracetamol ili nesteroidne antireumatike (Lekadol, Daleron, Brufen, Nalgesin itd.). Naravno, pod uvjetom da te lijekove dobro podnosite, tj. da niste alergični. Izbjegavajte Aspirin jer  može prouzrokovati krvarenje iz rane. Prvo previjanje rane treba napraviti prema uputama kirurga. Ako od kirurga niste primili nikakve druge upute, možete previjanje rane napraviti drugi ili treći dan nakon operacije kod svog liječnika. Sva buduća previjanja napravite prema uputama kirurga ili svog liječnika.

Uklanjanje kirurških šavova odnosno kirurških spajalica
Image

Postoje različite preporuke što se tiče prikladnog vremena uklanjanja kirurških šavova ili spajalica. Preporučeno vrijeme za uklanjanje šavova ili spajalica je između 5. i 15. dana nakon operacije. Rano uklanjanje šavova s jedne strane smanjuje učestalost točkastih ožiljaka oko rane, a s druge strane povećava vjerojatnost da će se rana ponovno otvoriti. Čimbenici koji utječu na vrijeme uklanjanja šavova su: mjesto i orijentacija rane na tijelu, starost pacijenta, prisutnost ranih komplikacija i nekih kroničnih bolesti. Različita anatomska mjesta i orijentacija rane na tijelu podliježu različitim jakim silama napetosti koje djeluju na ožiljak. Također, treba uzeti u obzir kronična stanja pacijenta koja mogu utjecati na zarastanje rana i pacijentovu dob. U principu, može se primijetiti kako mlađim pacijentima (djeca) brže zacjeljuju rane, a stariji pacijenti (starije osobe) imaju manje zatezne sile preko rane zbog starenja kože. Stoga bi liječnik koji je izveo operaciju trebao imati odlučujuću riječ o vremenu uklanjanja šavova.

Stavljanje ljepljivih traka preko ožiljka
Image

Stavljanje ljepljivih traka u vrijeme uklanjanja kirurških šavova vrlo je važno. Svježi, nezreli ožiljak ima jedva 3 posto zatezne čvrstoće zdrave kože nakon tjedan dana, a nakon tri tjedna tek do 20 posto. Ljepljive trake (Leukosan strip, Omnistrip, Steristrip...) djeluju na ožiljak u kombinaciji s mehaničkim (smanjivanje zateznih sila na liniji šava) i djelomično okluzijskim hidracijskim učinkom. Stavljanje ljepljivih traka pružit će bolji konačni estetski rezultat. Vjerojatnost pojave neželjenih ožiljaka bila je 13,6 puta manja kod onih bolesnika koji su imali ljepljive trake u odnosu na one koji trake nisu imali. Idealna orijentacija ljepljivih stripova nije opisana u literaturi, a među kirurzima ne postoji dogovor o ovoj temi. Na temelju kliničkog iskustva autor preporučuje postavljanje traka na način da se prva ljepljiva traka položi preko ožiljaka u istom smjeru u kojem se pruža i ožiljak. Postavljanje preostalih ljepljivih traka treba biti okomito na prvu traku i ožiljak, tako da se trake pružaju najmanje dva cm od ruba ožiljka. Vrijeme stavljanja ljepljivih traka nije točno utvrđeno. U kliničkoj praksi pacijentima se često preporučuje lijepljenje traka dva do tri tjedna nakon uklanjanja šavova. Neki kirurzi preporučuju pacijentima da ljepljive trake nose čak i do 12 tjedana.

Njega ožiljaka  mlađih od jedne godine
kreme za ožiljke

Kreme za ožiljake su mnogobrojne i raznolike. Najčešći sastojci krema su: vitamin A, vitamin D, vitamin E, ekstrakt luka, zeleni čaj, aloe vera i silikon. Od svih navedenih sastojaka, u literaturi su najbolje dokazani učinci kod proizvoda za njegu ožiljaka koji sadrže silikon (kreme za ožiljke i silikonski flasteri). Silikon poboljšava konačni estetski izgled ožiljaka i predstavlja zlatni standard kao profilaktičku terapiju protiv ružnog zarastanja, odnosno nastanka hipertrofičnih ili keloidnih ožiljaka.

Način na koji djeluju silikonski preparati (kreme i silikonski flasteri za ožiljke) još nije u potpunosti poznat. No, nagađa se kako silikonski preparati poboljšavaju hidrataciju kože i imaju pozitivan učinak na čimbenike zarastanja. Reguliraju i nastanak vezivnog tkiva koje vodi u formiranje ožiljka u razini kože te umanjuju  svrbež i nelagodu koja se javlja kod zacjeljivanja rane.

Nakon što završite s upotrebom ljepljivih traka, počnite s upotrebom silikonske kreme za ožiljke ( Pro-Sil, Xeragel ili Dermasof ) ili silkonskih flastera za ožiljke. Proizvodi za njegu ožiljaka koji sadrže silikon su, na temelju trenutačno dostupne znanstvene literature, učinkovitiji i daju bolje estetske rezultate u usporedbi s proizvodima za njegu ožiljaka koji ne sadrže silikon. U članku prof. dr. Monstreya (Updated Scar Management Practical Guidelines) objavljenom 2014. u magazinu plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije (JPRAS) navedeno je kako se upotreba silikonskih flastera i krema za ožiljke smatra najboljom metodom za sprječavanje nastanka hipertofičkih i keloidnihožiljaka.

U literaturi se navodi da bi primjena silikona trebala započeti drugi tjedan nakon operacije i primjenjivati se u razdoblju od tri mjeseca. Na temelju kliničkog iskustva, autor savjetuje započinjanje primjene silikona nakon nanošenja ljepljive trake i to najmanje 4 mjeseca i najmanje 8 sati dnevno. Silikonski flasteri (Epi-derm) mogu se kombinirati sa silikonskim kremama za njegu ožiljaka (Pro-Sil, Dermasof ili Xeragel).

Ne zaboravite na masažu! Masaža ožiljaka je važna jer znatno pridonosi boljem i bržem ozdravljenju. Masažu ožiljaka više puta dnevno savjetujemo svim pacijentima. Za nju je dovoljna obična masna krema ili čak maslinovo ulje. Čiste stopostotne silikonske kreme za masažu ožiljka nisu najbolje jer su zbog svog visokog sadržaja silikona previše guste, a uz to su i preskupe. Za liječenje većih ožiljaka preporučljivo je nositi posebnu kompresijsku odjeću koja pridonosi boljim konačnim rezultatima. Ožiljke ne izlažite suncu. Ako se ožiljci nalaze na izloženim područjima kože obavezna je upotreba krema za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom, barem 30. Najbolju zaštitu pružaju kreme s fizikalnim filterima(cinkov oksid, titanijev dioksid).

Unatoč dobroj kirurškoj intervenciji i njezi ožiljka od strane pacijenta, povremeno dolazi do nastanka hipertrofičnog ili čak keloidnog ožiljka. Nastanak takvih ožiljaka nije moguće spriječiti, ali uz pridržavanje gore navedenih uputa vjerojatnost za njihov nastanak znatno je smanjena.

Njega ožiljaka starijih od godinu dana

Unatoč općem vjerovanju, na izgled takozvanih starih ožiljaka nije moguće utjecati ni masažom ni kremama za ožiljke. Čak ni silikonske kreme nemaju učinka. Pacijentima sa starim ožiljkom, koji im smeta iz estetskih razloga savjetujemo pregled kod kvalitetnoga plastičnog kirurga koji im može detaljno objasniti kakve su mogućnosti za daljnje liječenje te kakvi se rezultati mogu očekivati. Pregled kod plastičnog kirurga najčešće je jeftiniji od jedne skuplje kreme za ožiljke koje se uobičajeno mogu kupiti u ljekarnama. Za naše čitateljice iz Slovenije Zavod za njegu ožiljaka preporučuje pregled kod uglednih slovenskih specijalista plastične i estetske kirurgije: Zorman – Repež plastični kirurgi, estetiko Ahčan i estetiko Božikov.