Aleš Fischinger nakon završene srednje škole upisuje studije na Visokoj školi za zdravstvo u LJubljani. Odmah nakon visokoškolske diplome upisuje se na Medicinski fakultet u Ljubljani, gdje diplomira 2005 . Nakon završenog stažiranja biva primljen na specializaciju iz opće kirurgije, koju kasnije mijenja za specializaciju iz traumatologije. Specialistički ispit polaže sa pohvalama. Za vrijeme specializacije u urgentnom kirurškom bloku pregledao je preko 16.000 ozlijeđenih pacienata te za to vrijeme izveo preko 200 velikih i 1800 malih operativnih zahvata.

Uz poseban interes za najteže ozlijede, prijelome i druge hitne slučajeve, dr. Fischinger bavi se i ugradnjom endoproteze kukova. Dio njegove svakodnevnice bio je prikazan u emisiji “24ur”. Prilog možete pogledati ovdje:

Dr. Fischinger posebnu pozornost posvećuje brizi za rane i ožiljke . Paciente nakon kirurškog zahvata previja sam ili previjanje prepušta medicinskim sestrama koje se bave isključivo njezi kirurških pacienata. Dr. Fischinger je tokom ambulantnog liječenja kirurških pacienata došao do spoznaje , da su pacienti nedovoljno informirani u vezi njege ožiljka. Zbog činjenice da kvalitetne i pacientima lako razumljive upute nije bilo moguće naći, odlučio je 2013 ustanoviti Zavod za njegu ožiljaka, u sklopu kojeg pacientima nudi besplatne kirurške savjete za njegu ožiljaka.

Zbog visokih cijena silikonskih krema i flastera na slovenskom tržištu, pokrenuo je vlastiti uvoz i prodaju silikonskih krema za ožiljke i silkonskih flastera, koje u svojoj web trgovini prodaje po osjetno nižjim cijenama nego kod drugih prodavača u Hrvatskoj, Sloveniji i Europi. Njegova priča bila je prezentirana u poznatoj televizijskoj emisiji Tarča (“Meta” – op prev.) u 2014, . Snimku možete pogledati u linku na dnu ove internetske stranice.

Na 9. međunarodnom simpoziju o ranama u Portorožu, 2014 godine, predavao je na temu  upotrebe silikonskih krema i flastera i njihovom dokazanom djelovanju u prevenciji nastanka hipertrofičkih i keloidnih ožiljaka. 2015 dr. Fischinger sudjeluje i na projejtu CAR OŽIVLJA (“Car oživljava” , op. prev). Šaljivi video sa prikazanim načinom oživljavanja u prvom je mjesecu sakupio čak 400.000 pregleda.

Godine 2016 sudjeluje u emisiji “Svetovalni servis” na popularnom Radiu Ena,  koja se bavi praktičnim savjetima za svoje slušatelje. Snimak emisije i pokoji koristan savjet u vezi njege ožiljaka možete pogledati u linku na dnu ove internetne stranice.

Na 11. međunarodnom simpoziju o ranama 2016 je zajedno sa dr. Kosom in dr. Kisilakom objavio poster pod nazivom: “Zdravljenje in nega preprostih brazgotin – miti in znanstveni dokazi” (“Liječenje i njega jednostavnih ožiljaka – mitovi i znanstveni dokazi”, op. prev). Poster možete pogledati na dnu ove internetne stranice.

Ožiljci
Ožiljaka