Krema za oziljke Xeragel
Image
Image

Važno je da pred kupnjom krema za ožiljke prvo pročitate upute za pravilnu njegu ožiljaka. Upute su napisane od strane specijalista kirurga, na temelju njegovog iskustva i sukladno s trenutno važećim smjernicama u struci odnosno u skladu s najnovijom stručnom literaturom i znanstvenim spoznajama. U slučaju da upute iz bilo kojeg razloga ne budu dovoljno jasne, uvijek nas možete kontaktirati i putem telefona te besplatno se posavjetovati s kirurgom.

Ponosni smo na činjenicu da su naše kreme i flastere za njegu ožiljaka odabrali brojni lječnici i medicnske sestre koji su ili sami doživjeli neku ozljedu, ili su se ozlijedili njihovi najmiliji (njihova imena pohranjena su u sjedištu Zavoda).

Krema za oziljke Xeragel  je proizvod priznate američke tvrtke Biodermis,  koja već tridesetak godina radi na proizvodima za smanjenje ožiljaka.

Image

Xeragel  je prozirna krema za ožiljke koja se sastoji od gotovo čistog silikonskog, medicinskog gela. Kreme za ožiljke koji sadrže silikon su, na temelju trenutno dostupne znanstvene literature, učinkovitije te daju bolje estetske rezultate u usporedbi sa kremama koje ne sadrže silikon. U članku prof. dr. Monstreya (Updated Scar Management Practical Guidelines) objavljenom 2014. u reviji plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije (JPRAS), upotreba silikonskih flastera i krema za ožiljke smatra se najboljom metodom za sprečavanje nastanka hipertofičkih i keloidnih ožiljaka

Primjena Xeragela je jednostavna. Nakon što se krema za ožiljke osuši, na koži se stvara blago lepljivi sloj silikona koji gotovo da se i ne vidi, ali pruža optimalne uvjete za zacjeljivanje ožiljaka. Za veće ožiljke preporučamo korištenje kreme za ožiljke Dermasof ili Pro-Sil. Upotrebu Xeragela preporučujemo na svim vidljivim djelovima tijela (lice, vrat, prsti, dlanovi, zapešća itd.) a u ljetnim mjesecima i na području donjih ekstremiteta. Xeragel moguće je dodatno kombinirati sa silikonskim flasterima Epi-Derm (npr. preko noći pacijent može imati zalijepljen silkonski flaster, a po danu nanositi kremu za ožiljke Xeragel).

S upotrebom Xeragela možete početi čim je rana zacijelila te pod uvjetom da ne pokazuje znakove upale, mada u prvoj fazi prvo preporučujemo upotrebu ljepljivih flastera (Leukosan strip, Omnistrip itd.) u trajanju od 3 tjedna, ako ih ožiljak i koža oko njega u okolini dobro podnose. Nakon što završite s korištenjem ljepljivih flastera, preporučujemo upotrebu silikonske kreme za ožiljke Xeragel. Za optimalni estetski učinak potrebno je nanositi kremu u trajanju od barem 8 tjedana, a ožiljak neka bude prekriven kremom u trajanju od 8-12 sati dnevno.

Ne zaboravite na masažu! Masaža ožiljaka od iznimnog je značaja jer pridonosi boljem ozdravljenju. Masažu ožiljaka više puta dnevno savjetujemo svim pacijentima. Za to je dovoljna obična masna krema ili čak maslinovo ulje. Silikonske kreme za masažu ožiljaka nisu najbolje jer su zbog visokog sadržaja silikona preguste, a pored toga su i preskupe.

Način na koji djeluju silikonski preparati još nije u potpunosti poznat, ali nagađa se da silikonski preparati poboljšavaju hidrataciju kože te imaju pozitivan učinak na faktore rasta, reguliraju nastanak vezivnog tkiva što vodi formiranju mekšeg ožiljka u razini kože, a umanjuju i svrbež te nelagodu koja se javlja kod zacjeljivanja rane.

Unatoč dobroj kirurškoj intervenciji i njezi ožiljka od strane pacijenta, povremeno dolazi do nastanka hipertrofičnog ili čak keloidnog ožiljka. Nastanak takvih ožiljaka nije moguće spriječiti, ali uz pridržavanje gore navedenih uputa vjerojatnost za njihov nastanak osjetno je smanjena.