Silikonski flasteri Epi-derm camo namijenjeni su za njegu ožiljaka. Epi-derm camo silikonske flastere najviše vole djeca ali jih često upotrebljavaju i odrasli. Naročito su prikladni za ozljede i rane koje su posljedica dječje radoznalosti. Redovita upotreba silikonskih flastera umanjuje mogućnost nastanka hipertrofičnh ili keloidnih ožiljaka. Ponosni smo na činjenicu da su naše kreme i flastere za njegu ožiljaka odabrali brojni liječnici i medicnske sestre koji su ili sami doživjeli neku ozljedu, ili su se ozlijedili njihovi najmiliji (njihova imena pohranjena su u sjedištu Zavoda).

Proizvodi za njegu ožiljaka koji sadrže silikon su, na temelju trenutno dostupne znanstvene literature, učinkovitiji i daju bolje estetske rezultate u usporedbi s proizvodima za njegu ožiljaka koji ne sadrže silikon. U članku prof. dr. Monstreya (Updated Scar Management Practical Guidelines) objavljenom 2014. u reviji plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije (JPRAS), upotreba silikonskih flastera i krema za ožiljke smatra se najboljom metodom za sprečavanje nastanka hipertofičnih i keloidnih ožiljaka.

Način na koji djeluju silikonski preparati (flasteri i kreme za ožiljke) još nije u potpunosti poznat, ali nagađa se da silikonski preparati poboljšavaju hidrataciju kože te imaju pozitivan učinak na faktore rasta, reguliraju nastanak vezivnog tkiva što vodi formiranju mekšeg ožiljka u razini kože, a umanjuju i svrbež te nelagodu koja se javlja kod zacjeljivanja rane.

Silikonske flastere za njegu ožiljaka možete primjenjivati preko svježih ili starih ožiljaka, s tim da koža mora biti u potpunosti zacijeljena. Flastere ni u kojem slučaju nemojte stavljati na rane koje nisu u cjelosti zacijeljene, ako ste alergični na silikon ili u slučaju da već imate neku dermatološku bolest koja bi mogla ugroziti kožu na ožiljku.

Silikonski flasteri protiv ožiljaka su samoljepljivi flasteri i namjenjeni su za višekratnu upotrebu. Epi-derm možete slobodno rezati škarama i na taj način prilagoditi njegovu veličinu vašem ožiljku. Sa silikonskim flasterima za ožiljke Epi-derm možete se tuširati, a kupanje ne preporučujemo. Flastere Epi-derm jednom tjedno nježno operite u mlakoj vodi uz pomoć blagog, neutralnog sapuna.

Za ljepše estetske rezultate potrebna je upotreba flastera u trajanju 8-12 tjedana, najmanje 8 sati dnevno. Ožiljak masirajte više puta dnevno preko silkonskog flastera, ili ga pak možete skinuti, te na ožiljak nanijeti neutralnu masnu kremu (npr. Niveu) ili maslinovo ulje te nakon toga ponovno staviti flaster. Flaster možete nositi tijekom cijelog dana i noći. Naša je preporuka koristiti silikonski flaster barem 8 sati dnevno.

Ne zaboravite na masažu! Masaža ožiljaka od iznimnog je značaja, jer bitno pridonosi boljem ozdravljenju. Masažu ožiljaka više puta dnevno savjetujemo svim pacijentima. Za to je dovoljna obična masna krema ili čak maslinovo ulje. Silikonske kreme za masažu ožiljaka nisu najbolje, jer su zbog visokog sadržaja silikona preguste, a pored toga su i preskupe.

Unatoč dobroj kirurškoj intervenciji i njezi ožiljka od strane pacijenta, povremeno dolazi do nastanka hipertrofičnog ili čak keloidnog ožiljka. Nastanak takvih ožiljaka nije moguće spriječiti, ali uz pridržavanje gore navedenih uputa vjerojatnost za njihov nastanak osjetno je smanjena.

Normalno je da silikonski flaster nakon dva do tri tjedna počne gubiti svoja samoljepljiva svojstva, no to ni u kom slučaju ne znači da je njegovo djelovanje na ožiljak umanjeno. U slučaju da je samoljepljivost flastera smanjena, možete ga učvrstiti medicinskim ljepljivom trakom (Micropore ili Microtape).