Njega rane nakon operativnog zahvata i njega ožiljaka u prvoj godini nakon nastanka

Sve rane na koži, bilo da su posljedica kirurškog reza ili ozljede, liječe se procesom stvaranja ožiljaka. Želja svakog kirurga jest, da bi svi pacijenti imali što manje ožiljke. Zato već tijekom operativnog zahvata kirurg pokušava napraviti najviše za pacienta kroz najmanji mogući kirurški rez. Svaka rana nakon kirurškog zahvata šije sa različitim kombinacijama potkožnih i kožnih šavova odnosno kirurških spajalica. Briga samog pacienta za ranu i kasnije za ožiljak je, gledano s točke što boljeg estetskog rezultata, gotovo od identičnog značaja kao i dobra kirurška tehnika. Svaka rana treba odmor. Nakon operativnog zahvata izbjegavajte fizički napor, a od iznimnog je značaja i uravnotežena prehrana s dosta bjelančevina i vitamina.

U slučaju da se rana nalazi na gornjim udovima, namjestite ju u trokutnu maramu na način da je podlaktica u visini srca. Ako se pak rana nalazi na donjim udovima, pod nogu postavite jastuk i odmarajte. Nakon operacije, moguće je očekivati nešto bolova. U tom slučaju preporučujemo paracetamol ili nesteroidne antireumatike (Lekadol, Daleron, Brufen, Nalgesin itd.), naravno pod uvjetom da te lijekove dobro podnosite, tj. da niste alergični. Izbjegavajte Aspirin jer on može prouzrokovati i krvarenje iz rane. Prvo previjanje rane potrebno je napraviti drugi ili treći dan nakon operacije, kod vašeg liječnika. Ako rana uz previjanje ne pokazuje znakove upale, preporučamo stavljanje ljepljivih traka (Leukosan strip, Omnistrip itd.).

U slučaju da vaša rana i okolna koža mogu zadovoljavajuće podnijeti ljepljive trake nanosite ih 3 tjedna. Stavljanje ljepljivih traka umanjuje površinsku napetost kože i povećava pritisak na ranu te time doprinosi boljim estetskim rezultatima u konačnici. Nakon što završite s upotrebom ljepljivih traka, počnite s upotrebom silikonske kreme za ožiljke ( Pro-Sil, Xeragel ili Dermasof ) ili silkonskih flastera za ožiljke Epi-Derm. Proizvodi za njegu ožiljaka koji sadrže silikon su, na temelju trenutno dostupne znanstvene literature, učinkovitiji te daju bolje estetske rezultate u usporedbi s proizvodima za njegu ožiljaka koji ne sadrže silikon. U članku prof. dr. Monstreya (Updated Scar Management Practical Guidelines) objavljenom 2014. u reviji plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije (JPRAS), upotreba silikonskih flastera i krema za ožiljke smatra se najboljom metodom za sprečavanje nastanka hipertofičkih i keloidnih ožiljaka

Način na koji djeluju silikonski preparati ( krema za ožiljke i silikonski flasteri za ožiljke) još nije u potpunosti poznat, ali nagađa se da silikonski preparati poboljšavaju hidrataciju kože te imaju pozitivan učinak na faktore rasta, reguliraju nastanak vezivnog tkiva što vodi formiranju mekšeg ožiljka u razini kože, a umanjuju i svrbež te nelagodu koja se javlja kod zacjeljivanja rane. S upotrebom silikonskih flastera za ožiljke Epi-Derm ili krema za ožiljke možete početi čim je rana zacijelila, pod uvjetom da ne pokazuje znakove upale, što je načešći slučaj u drugom tjednu nakon oprativnog zahvata. Za optimalni estetski učinak potrebno je nanositi kremu za ožiljke odnosno flastere za ožiljke barem 8 tjedana, minimalno 8 sati dnevno.

Ne zaboravite na masažu! Masaža ožiljaka od iznimnog je značaja jer bitno pridonosi boljem ozdravljenju. Masažu ožiljaka više puta dnevno savjetujemo svim pacientima. Za masažu ožiljaka dovoljna je obična masna krema ili čak maslinovo ulje. Čiste stopostotne silikonske kreme za masažu ožiljka nisu najbolje jer su zbog visokog sadržaja silikona preguste, a uz to su i preskupe. Za sprečavanje većih ožiljaka preporučljivo je nositi posebnu kompresijsku odjeću koja pridonosi boljim konačnim rezultatima. Ožiljke ne izlažite suncu. Ako se ožiljci nalaze na izloženim područjima kože nužna je upotreba krema za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 30, a naljbolju zaštitu pružaju kreme s fizikalnim filterima (cinkov oksid, titanijev dioksid).

Unatoč dobroj kirurškoj intervenciji i njezi ožiljka od strane pacijenta, povremeno dolazi do nastanka hipertrofičnog ili čak keloidnog ožiljka. Nastanak takvih ožiljaka nije moguće spriječiti, ali uz pridržavanje gore navedenih uputa vjerojatnost za njihov nastanak osjetno je smanjena.

Nega ožiljaka starijih od godinu dana

Unatoč općem vjerovanju, na izgled takozvanih zrelih ožiljaka nije moguće utjecati masažom te kremama za ožiljke. Čak ni silikonske kreme nemaju učinka. Pacijentima sa zrelim ožiljkom, koji im estetski smeta, savjetujemo pregled kod kvalitetnoga plastičnog kirurga koji im može detaljno objasniti kakve su mogućnosti za daljnje liječenje te kakvi se rezultati mogu očekivati. Pregled kod plastičnog kirurga najčešće je jeftiniji od samo jedne skuplje kreme za ožiljke koje se uobičajeno mogu kupiti u ljekarnama. Zavod za njegu ožiljaka preporučuje pregled kod renomiranih slovenskih specijalista plastične i estetske kirurgije: Zorman – Repež plastični kirurgi, estetiko Ahčan ter estetiko Božikov

Njega kronične rane

Kronične rane i rane kod kojih je došlo do upale traže posebnu pozornost. Kod ovakvih rana, estetski izgled je tek na drugom mjestu jer je prvo neophodno postići dobro zacjeljivanje rane. I kroničnim ranama treba odmor i vlažno okruženje, a potrebne su i redovite promjene zavoja od strane vašega obiteljskog liječnika ili patronažne sestre. U proces liječenja mora se uključiti i kirurga jer su jako često potrebne i dodatne kirurške intervencije

Na ranu stavljamo različite obloge koji su prilagođeni tipu rane, trenutnoj fazi upale u kojoj se nalazi rana te količini eksudata iz rane.

Posljednjih godina, za brojne kronične rane i rane na kojima je došlo do upale, savjetujemo upotrebu kombinacije silikonskih mrežica preko kojih ide drugi sloj iz poliuretanske pjene. Na taj način previjanje rane nije tako često, što je za pacijenta olakšavajuća okolnost jer nije potrebno svakodnevno mijenjanje zavoja i čekanje na previjanje rane u čekaonici ambulante